2015. július 18., szombat

Gayle Forman: Csak egy év

Amikor egy könyv, esetünkben a Csak egy nap a sikeres könyvek között a legsikeresebbek közé tartozik, szokás megírni a sztorit a srác szemszögéből is. Igazából jó marketingfogás, én is elolvasom őket, ha, de csak HA tetszett az első. Ha nem, minek rágjam át magam mégegyszer ugyan azon? A Csak egy év viszont az 'azonnalkell' listámra került, mikor tudomást szerezetm róla. Az első rész kedvenc lett Willemmel együtt, ráadásul a második kötetben rengeteg újdonságról olvashatunk. Hiszen csak Allyson egy évét ismerjük, a holland fiújét nem. Emellett persze rengeteg titokra is fény derül, ami segít megérteni a már ismert események bekövetkeztének okait.
"Kis részletek mondják el a nagy sztorit."
Sok rajongó reménykedett abban, hogy majd szépen megkapja a lezárást, amit a Csak egy nap nem adott meg. A vége ugyanis brutálisan függő volt. Azonban annak, aki angolul jutott a Csak egy évhez, csalódnia kellett. Gayle Forman ugyan ott vágta el a sztorit. Mert miért ne? Szerencsére azonban megíródott a Csak egy éjszaka, és még nagyobb szerencse, hogy a Ciceró a regénnyel együtt adta ki a novellát. Számomra igenis nagy szükség volt rá. Nem azért, mert akkora problémám van azzal, ha valamit nyitottan hagynak, nem tudok mindent a szereplők utána, de itt még annyi sem volt meg, hogy pozitív lett e a végkimenetel, vagy sem. Ennyi azért nem ártott volna. Véleményem szerint a kiegészítő novella sem hozta el a teljes lezárást, de már legalább adott valamit, amitől a lelkem megnyugudott. Csak ennyire volt szükségem.

A Csak egy napban a párzsi nap eseményeit imádtam legjobban, egyrészt Párizs miatt, amiben egyébként kicsit csalódtam, mert bár szép, elég koszos város, másrészt az eiffel-tornyos kulcstartókat árulókat csak rendőrség felkiálltással lehetett elüldözni, de ennyi elég rólam:), másrészt a meseszerűsége miatt. Egy lehetetlen történetet annyira valódinak ad el az írónő. Mintha te is bármelyik nap összefuthatnál az utcán, metrón, vonaton, stb. egy olyan vadidegennel, akiben azonnal megbízhatsz, és leléphetsz egy napra egy másik városba és országba. Esélyes, hogy maximum szép álom marad. De itt átélhető. Másodszor is, ahogy szépen jönnek vissza a darabkák, az emlékek.
"Az ilyen napoknak, mint ez a mai, nem akar vége lenni. Az rohan el – egy, két, három másodperc alatt –, amit nyújtani szeretnénk."
Már a legelején ad a könyv egy adagnyi döbbenet, mikor kiderül, Willem miért is nem volt ott azon a reggelen. És hogy igazából SPOILER
.
.
.
alig emlékszik valamire. Míg Lulunak a nap felforgatta az életét, Willem úgy ébred, hogy nem tudja mi történt. Szép lassan persze felidézi a dolgokat, rájön a nap fontosságára, és hogy mennyire megváltoztatta ez őt. Foltot hagyott rajta. Igyekszik megtalálni Lulut, de ez sajnos nem olyan egyszerű, ráadásul magát is próbálja meglelni, és ez a nagyobb meló, de azér azt hiszem megéri. SPOILER VÉGE

Ezek után főszereplőnk folytatja életét, ami továbbra is utazásokból, és előadásokból áll. Számomra a sorozat legnagybb erőssége a rengeteg utazás. Szeretek új helyeket, kultúrákat megismerni, és még ha csak egy kicsit is, de eljutottam Indiába, Hollandiába jó, atlán nem ér, mert ő ott született, de akkor is:D, és még számos más városba is. 
Továbbá, ha nincs a könyv, nem szánom rá magam újabb Shakespeare-mű elolvasására. Lehet, csak egyet olvastam el, de többre is kíváncsi vagyok még, mivel a regényben elég sokszor írja le részletesen az előadásokat, mikor különböz Shakesperae-alkotásokat adtak elő, én meg olvastam, de nem teljesen értettem, mivel nem ismertem az alaptörténetet. Hát igen. Itt kicsit úgy éreztem, lehetne mit fejleszteni a műveltségemen. Köszönöm Gayle Forman a löketet, és persze a részeket is! :)

Szerző: Gayle Forman
Cím: Csak egy év (Just One Year)
Oldalak száma: 378
Megjelenés: 2014 (2013)
Kiadó: Ciceró
Borító: Tetszik, de még mindig zavar, hogy nem passzol a Csak egy naphoz pedig meg sincs a könyv
Kedvenc szereplő: Willem
Legkevéséb kedvelt szereplő: Nem tudom
Ami tetszett: A sok utazás, Shakespeare, a színjátszás
Ami nem tetszett: -
Kedvenc idézet: "Mert ez most már fontos nekem. És valami azt súgja, hogy ha fontos, akkor talán nem lenne szabad könnyűnek lennie."

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése