2015. július 4., szombat

Jennifer E. Smith: Vajon létezik szerelem első látásra?


Jennifer E. Smith a Milyen is a boldogság? és a Létezik térkép a szerelemhez? című regényeivel belopta magát a szívembe (értékelés itt és itt), így egyértelmű volt, hogy előbb-utóbb az első könyvét is sorra kell kerítenem. Egyébként is régóta szemeztem vele a címe és a borítója miatt is.

Hadley Sullivan és Oliver a New York-i repülőtéren találkoznak. Hadley késésben van apja második esküvőjéről, Oliver pedig szintén családi eseményre igyekszik Londonba. A lány jegye a 18A-ra, míg a fiúé a 18C-re szól. Érdekes út áll előttük, és nem is sejtik, milyen hatással lesz rájuk.


A cselekmény mindössze huszonnégy óra alatt folyik le, mégis annyi minden történik, annyi minden változik meg a szereplőkben. Hadley megtanulja átértékelni apjával való viszonyát, értékelni azt, amilye van. Olivernek is sok mindennel kell megküzdenie magánéletében, egyikük helyzete sem egyszerű. Talán épp ezért kezdenek érdeklődni egymás iránt.

A történet egyszerre annyira valódi, és annyira valószínűtlen. Úgy érzed olvasás közben, hogy ki van zárva, hogy ez megtörténjen, de közben meg vágysz rá, hogy egyszer te is átélhesd, mert látszik mögötte a valóságosság. Hiszen sokan repülnek, járnak esküvőre... stb. Egy egyszerű romantikus történetet várunk, ám ez több annál. A megjelenő érzelmeket az emberek nagy része átérzi, ha átélte már az adott eseményt életében. És ez talán a legnagyobb erőssége Jennifer alkotásának.
"A szerelem a legfurcsább, leglogikátlanabb dolog a világon."
Hadley nagyon kedvelhető karakter. Igazán valóságos volt a jelleme, úgy reagált, ahogy egy hétköznapi ember tenné az adott helyzetben. Kiakadt, megrémült, de nem hisztizett. Megpróbált túllépni az akadályokon, még ha ez nem is egyszerű. A való élet olykor kegyetlen, és ezt a regény jól tükrözi.

Oliver. *ábrándozós sóhaj* Oliver úgy férkőzött a szívembe, hogy fel sem tűnt, egyszer csak azon kaptam magam, hogy imádom. És hogy miért? Mert figyelmes, odaadó. Gondolkodás nélkül segít egy vadidegen, klausztrofóbiás lányon.

A két főszereplő párbeszédei voltak a kedvenc részeim. Azonban képtelen vagyok megfogalmazni, pontosan miért. Nem találom a megfelelő szavakat. Talán azért, mert nagyon megszerettem Olivert és Hadley-t? Talán mert jó volt olvasni, ahogy próbálnak segíteni egymásnak túllépve saját problémájukon? Nem kizárt. Mindenesetre kedvenc. Az egész könyv mindenestől.

A Vajon létezik szerelem első látásra? egy újabb példája annak, hogy létezik szerelem első olvasásra. Meg látásra is. De hogy van ez a valóságban? Ezt mindenki máshogy látja.

Szerző: Jennifer E. Smith
Cím: Vajon létezik szerelem első látásra? (The Statistical Probabiliy of Love at Firth Sight)
Oldalak száma: 276
Megjelenés: 2012 (2012)
Kiadó: Maxim
Borító: Imádom!
Kedvenc szereplő: Oliver
Legkevésbé kedvelt szereplő: --
Ami tetszett: Minden!
Ami nem tetszett: --
Kedvenc idézet: "Azt mondják, az emberek a valóság elől szoktak a könyvekbe menekülni…"

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése