2014. május 4., vasárnap

Veronica Roth: A beavatott

A beavatott egy olyan könyv volt nekem, ami folyton szembejött, de mégsem éreztem késztetést rá, hogy elolvassam. Aztán jött molyon egy kihívás, na meg két barátnő, akik imádták, így belevágtam. Jól tettem!

Azt kell mondjam, egyre jobban szeretem a disztópikus regényeket. Fogalmam sincs mi is fog meg bennük valójában, talán az, hogy megvilágítanak apró dolgokat, amik a leírtakhoz vezethetnének, és ezáltal gondolkodásra is késztetnek.

Veronica Roth regényében az embereket öt csoportba osztják (Bátrak, Önfeláldozók, Műveltek, Barátságosak, Őszinték) a szerint, hogy melyik tulajdonság jellemző leginkább az adott személyre, és így szépen lassan a többi jellemzőt el is nyomják benne.
Ám ennek a világnak, mint szinte mindennek, vannak hibái. Mit lehet kezdeni azokkal, akik egyértelműen nem sorolhatok egyik csoportba se? A válasz: "természetesen" le kell mészárolni őket. Ahogy, megint csak, szinte mindenhol vannak, akik hatalomra akarnak törni, és egyeduralmat kialakítani. Ez sosem vezet jóra. Mi is történik pontosan? Nos olvassátok el, és megtudjátok! ;) Annyit, hogy folyamatosan felkelti az érdeklődést apró puzzle darabkák kiderülésével, az utolsó oldalak/fejezetek pedig rettentő izgalmasak, ekkor már tényleg mindenki száméra letehetetlen. 

Már említettem, hogy az alaptörténet nagyon elnyerte a tetszésem, szívem szerint a Bátrakhoz csatlakoznék, azonban tudom, hogy mindegyikbe beleillenék, hacsak egy kis mértékben is. És ez az, ami talán a leginkább elgondolkoztatja az olvasót, hiszen ki ne szeretné tudni, hova kerülne? Ugyanúgy, ahogy mindenki szeretné megkapni a roxfort-os levelét,, és ahogy egy időben várta az Edawrd-ját.

Kedves Tris! Hol bújkáltál te eddig előlünk? Hol volt egy hozzád hasonló női főhős, aki nem nyafog, meg tud szólalni egy halálosan jól kinéző fiú mellett, bátor, megcsinál olyanokat, amiket egy nagyon nagy mértékben tipikus főhős nem tenne meg, mert "letörne a körme"? Azt hiszem ebből lejött mindenkinek, hogy imádom Tris-t.
Négyes mellett sem lehet elmenni szó nélkül. Ő sem egy igazán tipikus karakter. Bátor, de félelmei is vannak, macsó, de sebzett. És nem sportoló. :D (nem mintha ide illett volna egy sportoló szépfiú)

A kettejük közötti szerelem csak nagyon lassan alakul ki, amivel nincs is gond. Sőt! Végre nem egy 'elsőpillantásrahalálosanbeldészerettemszenvedjükvégigésakkorjöjjünkössze' típusú kapcsolat, mert itt nem ez volt a lényeg.

A mellékszereplők is szuperek voltak. Jók, rosszak, jók, akikről kiderül, hogy rosszak. Tökéletes felállás. Megkaptuk azt a szereplőt, akit mindenkinek utálnia kell, kaptunk befolyásolhatót, aranyosat, szerelmest, szókimondót, hatalomra törőt, pont, ahogy az életben megtalálunk ilyen embereket.

Ajánlanám főleg azoknak, akik szeretik a disztópiákat, akik nem tipikus főszereplőkre várnak. De figyelmeztetek: erős függővég! Én személy szerint még nem olvastam a következő részeket, de alig várom, hogy megtehessem.

Hé te ott! Igen, te! Húzzál olvasni! ;D

Adatok a könyvről:

Szerző: Veronica Roth
Cím: A beavatott (Divergent)
Oldalak száma: 440
Megjelenés: 2012.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése