2013. december 9., hétfő

Egy kis karácsony:)

    Mint a cím is mutatja, ma egy kis karácsonyi hangulatú válogatást hoznék Nektek. Na de miért éppen most? A Molyon @domimi ötlete és szervezése alapján elindult egy Adventi Blogturné, melynek mai napját kaptam én. És akkor lássuk! :)


    Biztos sokan ismeritek a karácsony ünnepének történetét, azonban most ezzel kezdenék. A kereszténység államvallássá tétele után nyilvánították hivatalos ünneppé Jézus születését. Ezt kezdetben január 6-án ünnepelték, majd 325-ben került át december 25-re. A XVI. században a reformáció új tartalommal töltötte meg a karácsonyt. Németországban állítottak először karácsonyfát (XVIII. század), és ez a szokás a XIX. században terjedt el egész Európában. Kezdetben a fát gyümölcsökkel, édességgel díszítették, majd szép lassan elterjedtek az üveg-, később műanyagdíszek. 


    Ahhoz, hogy megteremthessük az az igazán varázslatos, meseszerű karácsonyi hangulatot, szerintem mindenképp megfelelő zenére van szükségünk. Nekem van egy listám, amit mostanában (meg minden évben) hallgatok. Ezek között a számok között van magyar és külföldi is, és ami azt illeti a magyarok nagyon jók ünnepi zenék kreálásában más műfajban már nem igazán. Az idei favoritom Szekeres Adrienn-Pély Barna-Wolf Kati-Roy: Karácsonyi álom. Dallama, szövege tökéletes. És akkor a teljesség igénye nélkül:

    A ránk szakadt két pihenőnap esetemben azért több:D alatt hirtelen nem tudnánk mit csinálni? A TV ilyenkor hemzseg a karácsonyi filmektől, azonban melyikeket ajánlom én? Már mondom is!

Azt hiszem nem mondok újat azzal, hogy a Reszkessetek betörők! szinte kötelező az ünnep alatt. Az első kettőt láttam, azok tetszenek is, a második talán egy picit jobban is. Kevin nagyon aranyos, a történet is egyedi, azonaban azzal, hogy a csatornák minden éveben levetítik, az emberek megunják/megutálják ezt a kikapcsoló, vicces, családi filmet.


A másik nagy kedvencem a Holioday. Szintén egy nagyon kikapcsoló film. Igaz elég hosszú, de szerintem nem észrevehető, mert annyira jó. Nagyon jól bemutatja a Los Angeles-i és a londoni karácsony közti különbséget. Ha valaki romantikus, ámde ünnepi filmre vágyik, és ezt ajánlom. 

Sokan érzik karácsonykor, hogy kicsúszik a kezük közül minden, úgy érzik feleslegesen költenek ennyit, egyszerűen csak elmenekülnének. Ez jelenik meg a Kelekótya Karácsony című filmben is. Szintén egy jó kikapcsolódást nyújtó, olykor megnevettető családi film. 





    És ha már válogatás, nem maradhatnak ki a könyvek. A művek nagy részében megjelenik a karácsony, mások arról szólnak. 

Talán alapműnek mondható ebben az időszakban Charles Dickens Karácsonyi éneke. Ha nincs karácsonyi hangulatunk ez valószínűleg meghozza, hiszen nekem a nyár közepén is becsempészett egy darabka karácsonyt az életembe. 
Amit még az elkövetkezendő napban (igen, már csak annyi van karácsonyig) el szeretnék olvasni, az E. T. A. Hoffmann: Diótörő című műve. A Diótörő leginkább balett feldolgozásban klasszikus ezen időszakban. Aranyos kis története van, ami pont egy kis mesét hoz életünkbe, kikapcsolódást nyújt, elmerülhetünk egy teljesen más világban, elfelejthetünk minden mást is.
Remélem tetszett ez a kis szösszenet, és ötleteket is kaptatok a ráhangolódáshoz. Könyvek terén persze csak az első kettő, hirtelen eszembe jutottat említettem meg. A listám bemutatásához nem lenne elég hely. :D
Már most szeretnék mindenkinek Boldog karácsonyt kívánni! :)

Pandaa




0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése