2013. január 6., vasárnap

Claire Loup: Amikor életemben először



„Az érettségit követő nyár eseményei alkalmat szolgáltatnak Julie-nek arra, hogy számba vegye az elmúlt néhány év meghatározó élményeit, azokat, amikor életében először tett valamit, vagy esett át valamin. Ezen nevezetes és emlékezetes első alkalmak között egyaránt van kellemes és kellemetlen, felemelő és lehangoló, kacagtató és siralmas. Claire Loup, a fiatal francia írónő első regényében jelenlegi és hajdani tinik egyaránt magukra ismerhetnek a főhősnő hol csípős iróniával, hol fergeteges humorral elénk tárt csetlés-botlásaiban, amelyek a nővé válás óhatatlan velejárói mindannyiunk életében.”

Mint ahogyan a fenti szövegből, és a címből is kiderül, Julie, a főszereplő, a nyár során visszaidézi, hogy milyen események mikor és hogyan történtek meg vele először. Összesen 27 elsőről olvashatunk a regényben, köztük olyanokról, mint első sminkelés, stoppolás, lopás, fogyókúra és vizsga. A leírtak nagy részén minden tini lány átesik egyszer. Olvasás során én is felidéztem azokat a dolgokat, amik már velem is megtörténtek, valamint azt gondoltam, hogy végre egy történet, ami valóságosságot sugároz, azaz nincsenek benne vámpírok, vérfarkasok, varázslók, szellemek stb. (Nem mintha nem szeretném az ilyen könyveket is, csak már másra vágytam).

A könyv korhatára tizennégy év, ami helyénvaló, bár már fiatalabbak is olvashatnák, hiszen az ajánlott kor alatt egy-két évvel is lehetne már belőle tanulni. 
A történet a jelenben kezdődik, és ott is ér véget. A visszaemlékezések szépen épülnek bele a jelenbe, pont jó helyen ékeli bele az írónő ezeket az elsőket. 

Furcsa mód ebben a könyvben nem lett kedvenc szereplőm. Nem tudom miért, egyik karaktert sem szerettem jobban, mint a többit. Kedvenc fejezetem azonban akadt. Ilyen volt a terhességi tesztes, a bébicsőszös és az első öngyilkossági kísérletes rész is.

Összességében szerettem a könyvet. Szórakoztató, olykor vicces, ugyanakkor tanulságos regény is. Úgy gondolom minden lánynak érdemes elolvasni, hiszen ilyenek megtörténhetnek velük is. 

Adatok a könyvről:

Szerző: Claire Loup
Cím: Amikor életemben először (Mes premiéres fois)
Oldalak száma: 240
Megjelenés: 2011.

Sajnálom, hogy rövidke és talán kicsit összecsapott, de nem ment jobban valamiért:( Azért remélem érthető, és valakinek esetleg felkelti az érdeklődését a könyv.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése